Georgina Csető's profile

Errante book series


Fiktív könyvsorozat arculati kialakítása
A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Új média grafikus képzésén készített szakdolgozatom témája egy fiktív könyvsorozat arculatának egységes grafikai tervezése volt. Ezen belül kifejezetten a borítók (védő- és táblaborítók) szerepére koncentráltam, mivel a könyveknél ezeken jelennek meg az arculati elemek.
Munkám során először is azzal a problémával szembesültem, hogy egy olyan könyvsorozatnál, mely több, különféle szerző válogatott műveit fogja egybe, nem elég csupán a tipográfiával, a színekkel és az esetleges grafikákkal, mint arculati elemekkel operálni, szükség van egyfajta emblémára is – ahogy azt például a korábbi Delfin-könyveknél is láthattuk.
Így első feladatom az embléma megtervezése volt. Mivel a könyvsorozat – az elgondolás szerint – latin-amerikai szerzők könyveit sorakoztatja fel, ezért olyan szimbólumot választottam kiindulásképpen, ami minden dél-amerikai (továbbá spanyol és portugál) irodalmi műben előfordul, néha kimondatlanul is: a lélek és ilyen módon a szív.
Az embléma megtervezése után következhetett az arculat további kidolgozása, a tipográfián és színeken alapuló grafikai elemek, melyek bár a tervezés során időrendben később következtek, mégis ezeket kell elsődleges arculati eszközöknek tekinteni, hiszen ezek azok, melyek már egy komplexebb, továbbfejleszthető megjelenést kölcsönöznek az egyes könyveknek, melytől a formai szempontok terén nem lehet eltérni.
Bár az arculatot csupán egyetlen író, Gabriel García Márquez öt különböző könyvén próbáltam ki, de már az első könyv esetében is látható volt, hogy az arculat könnyedén továbbfejleszthető.
A könyvek elkészültek hangoskönyv verzióban is, továbbá készítettem az egész szakdolgozathoz egy blogot, ahová az első tervektől kezdve, a grafikák elkészítésén át a végleges borítókig minden felkerült, és ahol többet is meg lehet tudni az egész munkáról.

http://errantekonyvek.wordpress.com/
Errante book series
Published:

Errante book series

Fiktív könyvsorozat arculati kialakítása

Published: