BME - RAJZI TANSZÉK's profile

LÁTVÁNYTERVEZÉS 2D ORTOGONÁLIS GRAFIKA RF

Célunk, az anyagszerűség, a plasztika, a fényjelenségek, az emberi és növényi figurális staffázs elemek vizsgálata a különböző léptékű, ortogonális építészeti grafikákon, az anyag-fogékonyság fejlesztése, valós felületi minták segítségével. A textúra, a faktúrában megjelenő plasztikus anyaghatás, az árnyékkal megidézett tektonika vizsgálatán van a hangsúly oly módon, hogy (vonalas, vagy foltszerű) építészeti tervünket grafikai "alaplayerként" használjuk, s erre az alapra akár több verziót felvázolva, gyors technikai lehetőségként a digitális kollázs technikát használjuk. 
 
A hagyományos grafikai technikák kategória rendszereihez, hasonlóan a digitális képek esetében is felállíthatók azok az absztrakttól a fotorealisztikus képig terjedő kategóriák, melyek a következők: vonalas, textúrázott, plasztikus, fotorealisztikus, művészi. Ezen ábrázolási módok „mixelése” egy építészeti grafika esetében adekvát, hisz egy alaprajz vagy éppen homlokzat esetében, egyszerre mutathatjuk meg az egzakt vonalas geometriát és a betervezett anyagok valós látványát, ezáltal újszerű sajátos képi megjelenítés kikísérletezésére nyílik mód, megnyitva az utat az egyéni grafikai stílus kialakítására.
 
 
RF 2002.

Fontos a rajz léptékének megfelelő mintaösszetettség, hisz mást igényel egy helyszínrajz 1:200-as léptékű grafikája, s mást az 1:20-as léptékű metszet. Tipikus hiba az absztrakció mellőzése, minden felület 1:1 léptékű grafikai megjelenítése. A valóság minden elemének pontos képi vetítése grafikánkba olyan káoszt eredményez, mely célunkkal éppen ellenkező hatást vált ki. Általában kijelenthető, hogy az anyagiság elvonatkoztatásának mértéke, a lépték csökkenéssel egyenesen arányos. 
Francsics László
Kutasi Dániel
Sinóros-Szabó Balázs
RF 2004.
 
 
Molnár Réka
Váli István Frigyes
Képzeletünk és érzelmi koncentrációnk kifejezése érdekében az egymásba vetített különböző megjelenítési módok áttetsző kvalitása, a tartalom egészének egyszerre láthatóvá tételét, azaz tervünk, kompozíciós értelemben vett szerkezeti jellegét is jelenti. 
Molnár Réka
LÁTVÁNYTERVEZÉS 2D ORTOGONÁLIS GRAFIKA RF
Published:

LÁTVÁNYTERVEZÉS 2D ORTOGONÁLIS GRAFIKA RF

2D ortogonális kollázs példák

Published: