4. Cinespaña - Spanyol filmnapok
Eseményarculat
A 4. Cinespaña egy félig-meddig fiktív esemény – hiszen a világ számos országában megrendezésre kerülnek hasonló többnapos, néha hetekig tartó, díjátadóval egybekötött rendezvények. Az általam kitalált 4. Spanyol Filmnapok relatíve szűk célközönségnek szól, bár helyét a spanyolországi Madridban határoztam meg, ahol a híres Instituto Cervantes is található. Idejét tekintve december végére, a két ünnep közötti időszakra terveztem, ami egy csendesebb időszak, és így valóban csak a kikapcsolódni vágyók látogatnák a rendezvényt, mely lényegesen rövidebb és csöndesebb, mint a megszokott filmnapok, sőt filmfesztiválok. Inkább a fiatalabb nézőközönséget akartam megszólítani, mint az idősebbet, de mégsem akartam egyértelműen kizárni egyiket vagy másikat. Ha pontosítani akarok, akkor nagyjából a 18-40 év közöttieknek álmodtam meg az eseményt és az arculatot, továbbá azoknak, akik kedvelik a művészfilmeket.
Az arculatot tekintve minél egyszerűbb, a lényegre koncentráló grafikákat terveztem, mely harmonikus egységet alkot az információkkal. Nincsenek fölösleges elemek, feliratok, mindenből csak a lényeg lett megjelenítve. Ezt a letisztultságot mutatja az a megoldás is, hogy mindössze két színt – a spanyol zászló színeit – használtam fel a tervezésnél: ezzel a két, önmagukban is domináns színekkel egyértelmű kontrasztokat, figyelemfelkeltő megjelenést tudtam létrehozni.
A grafikában a filmekre tettem utalásokat a sematikus, de vonalvezetésében mégis érdekes, tekintetet magához vonzó régies formájú filmkamera rajzával és a tekergőző filmszalaggal. Ezt a két grafikai elemet mindkét színnel elkészítettem, hogy a hátterek változtatása ne okozzon gondot.
A logó vagy a formája is van, hogy ilyenfajta grafikai elemként funkcionál, például az egyik plakáton kiemelt helyen és nagyságban szerepel (az egyes kommunikációs felületekről később). A 4. Cinespaña emblémája
is filmszalagra utaló jegyeket visel magán, úgy, hogy mindeközben megjelenik benne a „4”, utalva a Spanyol Filmnapok aktuális „részére” . A logó is két színvariációban készült el, a fent említett problémát kivédve.
A szám mellett a „cinespaña” felirat is megjelenik mellette, és mivel ez két összeolvasztott szóból
tevődik össze (cine+españa), ezért az egyértelműsítés kedvéért a színhasználattal elválasztottam 
a „cin” szótöredéket az „españa” szótól.
A lehetséges kommunikációs eszközök közül a plakátokkal, szóróanyagokkal és belépésre feljogosító karszalagokkal operáltam. Mindegyiknél végigkövethető a már többször említett játék a vörössel és a sárgával, illetve, hogy miért volt szükség mind a logóból, mind az egyéb grafikai elemekből két színvariációra.
Az eszközöket végül kiegészítettem a reklámajándékok kategóriájával, csupán néhány példát bemutatva
sok lehetőség közül.
Logók - kétféle színvariációban
Grafikai elemek - régi kamera és filmszalag képéből kiindulva
Belépő karszalagok - 1 és 3 napos látogatásra
Kihelyezett plakátok látványtervei
Ajándéktárgyak látványtervei
Arculati kézikönyv
4. Cinespaña
Published:

4. Cinespaña

4. Cinespaña - Identity Design of an fictive Event

Published: